Mesaj Sayısı : 1304 Yaş : 35 Nerden : istanbul Kayıt tarihi : 29/10/08
Konu: Gitmek C.tesi Kas. 22, 2008 12:02 am
Yönetmen : Hüseyin Karabey Senaryo : Ayça Damgacı, Hüseyin Karabey Oyuncular : Ayça Damgacı, Hama Ali Kahn, Cengiz Bozkurt, Nesrin Cavadzade, Ani Ipekkaya Filmin Türü : Drama, Romantik Orijinal Adı : My Marlon and Brando Yapımcı Firma : Asi Film Yapım Yılı : 2008 Yapım Ülkesi : Türkiye Orijinal Dili : İngilizce, Kürtçe, Türkçe Filmin Süresi : 93 dakika Resmi Sitesi : http://www.asifilm.com/turkce… Dağıtıcı Firma : Chantier Films Vizyon Tarihi : 19.09.2008
İstanbul’da yaşayan tiyatrocu Ayça ile Kuzey Irak’lı tiyatrocu Kürt Hama Ali, Türkiye’de çekilen bir film setinde tanışır ve âşık olurlar. Film çekimleri bittikten sonra Hama Ali Irak’a Ayça ise İstanbul’daki rutin yaşamına geri döner. Irak’ta savaşın patlamasıyla birbirlerine ulaşmaları adeta mucize halini alır. İki sevgili savaşın acımasız şartlarında buluşabilecek midir?
Bakanlık kendi filmini sansürledi 2008-11-02
Bakanlık, “Bir Türk kızı Kuzey Iraklı bir Kürt’e âşık olamaz” gerekçesiyle kendi desteği ile çekilen filmi sansürledi.
İsviçre’de dün başlayan ve bu yıl Türkiye’nin konuk olduğu “Culturescapes-Türkei” festivali sansür gölgesiyle başladı. Üstelik sansürün arkasında Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı var. İsviçre’nin Tages Anzeiger gazetesinin dünkü haberine göre, festivale 400 bin avro destek veren bakanlık, Hüseyin Karabey’in bol ödüllü “Gitmek” filminin çıkartılmasını talep etti. Festivalin yöneticisi Jurriaan Cooiman da bir süre bu baskıya dirense de, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar’ın söz verdiği parayı geri çekme tehdidinde bulunması sonucu, geri adım attı ve son dakikada “Gitmek”i festival programından çıkardı.
“Türk kızı Irak’lı Kürt’e aşık olamaz”
Cooiman,bakanlık yetkilisi İbrahim Yazar’ın “Bir Türk kızı Kuzey Iraklı bir Kürt’e âşık oluyormuş” diye hem de izlemediği halde filmin programdan çıkartılmasını istediğini söylüyor. Tages Anzeiger’a verdiği demeçte “Geri adım atmamalıydım ama ben festivali kurtarmaya çalıştım, Türkiye’den gelen 400 bin Avro olmasaydı festival yapılamazdı” diyen Cooiman, geri adım attığı için üzgün ve pişman olduğunu, bu sansür durumunun festivalin geleceğini tehlikeye girdiğini düşünüyor. Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini uyardığını ve “Böyle programa müdahale etmenin Türkiye’ye zarar vereceğini, tolerans göstermenin daha iyi olacağını” söyleyen Cooiman sözlerine şöyle devam etti: “Sansür emrinin çok yukarıdan geldiğine inanmıyorum, Türkiye’de çok büyük bir gerginlik söz konusu. Bir yandan Ekim başında yirmi askerin öldürülmesi öte yandan da Ergenekon davası nedeniyle ülke oldukça gergin. Kültür Bakanlığı’ndaki bir grup bürokratın kendi kafasına göre yaptığı bir iş bu.”
Basel, Zürich ve Bern’deki sinemalar Cuma öğleden sonra Türkiye’den gelen sansür çabasına tepki olarak “Gitmek”i programa alındığı şekliyle göstermeye karar verdiler. “Filmin festival gazetesi ve web sitesinden çıkartıldığını, iki gün önce öğrendik,” diyen sinema işletmecileri filmi programda belirtildiği gibi, Basel’de 19-26, Zürih’te 20-21 ve Bern’de de 22-23 Kasım tarihlerinde göstereceklerini açıkladı.
Sinemaların böyle bir tavırda bulunması festival yöneticisi için şaşırtıcı olmamış, çünkü Kültür Bakanlığı’nı uyarmış, “Ben bu filmi sadece programdan çıkartırım, ama sinemalarda gösterilmesini engelleyemem,” demiş.
İsviçre’de bulunan İbrahim Yazar ise “Programda bir tercih yapmamız gerekiyordu,” dedi. Yazar’ın açıklaması şöyle: “Biz bu programla ilgili olarak yaklaşık 1,5 yıldır çalışıyoruz. Çok zengin bir program çıkardık. Sınırlı bir program vardı. Bu nedenle tercih yapmak zorundaydık ve yaptık. Türkiye çok çeşitli çok zengin bir ülke. Bu zenginliğini örnekleme yöntemiyle göstermeye çalıştık. Böyle bir şeyi çıkarma veya dahil etme diye bir şey yok. Hüseyin Karabey’in filmiyle ilgili başka bir sıkıntı var, o nedenle o gazetede makale yayımlandı. Basın toplantısı yaparak, festivalinin içeriğini anlatmaya çalışacağız.”
Filmin gerçek bir hikayeden uyarlandı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Hüseyin Karabey’in yönettiği, başrolde de oynayan Ayça Damgacı’nın gerçek hikâyesinden uyarlanan “Gitmek”in gösterimini bu şekilde engellemeye çalışması hayret verici. Çünkü Bakanlık daha önce pek çok kez filmi desteklemişti. Bakanlıktan alınan yapım desteğiyle hayata geçirilen film, ödülle döndüğü New York Tribeca Film Festivali’ne katılmak için de bakanlıktan tanıtım desteği almıştı. Ayrıca Bakanlık, uluslararası alanda başarılı olan pek çok Türk filmi gibi “Gitmek”in de İngilizce alt yazılı kopyalarını çoktan satın alıp arşivine kattı. Ayrıca film, yine Türkiye’nin onur konuğu olduğu ve bakanlık tarafından da desteklenen Frankfurt Kitap Fuarı’nda gösterilen 20 Türk filminden birisiydi.