JoKeRFoRuMa HoŞGeLDiNiZ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


PaYLaŞıMıN GeRÇeK AdReSi
 
AnasayfacaptiveGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 ahşap boyama

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
captive
Admin
Admin
captive

Mesaj Sayısı : 1304
Yaş : 34
Nerden : istanbul
ahşap boyama Deli10
Kayıt tarihi : 29/10/08

ahşap boyama Vide
MesajKonu: ahşap boyama   ahşap boyama Icon_minitimePaz Kas. 02, 2008 12:40 am

AHŞABA HAYAT VEREN RENKLER
Evlerimizde bulunan ve eskiyen herhangi bir ahşap objeyi, boya***** veya yüzey işleme teknikleri kullanarak yenileyebiliriz.

Tabii ki bu işlemleri yapabilmek için bilinmesi gereken temel işlemler ve kullanılan malzemenin dikkatli ve doğru seçilmesi gerekmektedir.

Ahşap boyama ve yenileme işlemleri, boyayla eskitme, mumla eskitme, boyayla çatlatma, vernik ile çatlatma, bakır eskitme gibi temel işlemler kullanılarak yapılabilir.

Hangi işlem seçilirse seçilsin, ilk olarak malzemeler belirlenmelidir. Bunlar:

Ahşap obje
Su zımparası
Su bazlı plastik boya
Guaş veya akrilik boya
Vernik
Kraft bıçağı
Yaprak asetat
Macun
Suluboya fırçası
Doğal sünger
Penye kumaş parçaları
Yağlı boya fırçaları
Karbon kağıdı

Ahşap bir objeyle çalışmaya başlarken ilk etapta zımparalama işlemi yapılır. Eski eşyalar ise üzerlerindeki eski ciladan, mümkün olduğunca zımparalanarak arındırılmalıdır.

Zamanla oluşmuş çatlak ve delikler macun ile doldurulup, tekrar zımparalanarak pürüzsüz hale getirilmelidir. Bu işlemlerden sonra, sıra boyama işlemine gelir.

Ahşap çeşitli tonlarda ve belli başlı boyalar kullanılarak boyanabilir. Hatta, efekt katmak için bir bez parçası veya sünger yardımı ile önceden boyanmış zemin üzerine başka renklerle tamponlama yapılabilir.

Hatta resim kabiliyetinize inanıyorsanız, hoşunuza giden bir deseni eskiz kağıdına kopya edebilir, daha sonra eşyanın üzerine kenarlarından kaymayacak şekilde bantlayıp, piyasada bulacağınız en açık renk karbon kağıdını eşya ile eskiz kağıdı arasına, çizen yüzü aşağıya gelecek şekilde yerleştirip, bir kalem yardımı ile eskizin çizgileri üzerinden giderek desenin eşyanın yüzüne geçmesini sağlayabilir, daha sonra boyama ve gölgelendirme işlemi yapabilirsiniz.


Bir başka ahşap boyama ve şekillendirme işlemi ise kalıp çıkartma tekniğidir. Bu işlem için yaprak asetat ve kraft bıçağı kullanılmaktadır.

Seçilen desen önce eskiz kağıdına geçirilir ve sonra asetat kağıdı bu eskize sabitlenir. Sonra oluşturulan desen kraft bıçağı yardımı ile kesilir.

Bu şablon hazır olduğunda ise, istenilen yüzeye su bantları yardımı ile sabitlenir. Kısa ve sık kıllı bır fırça yardımı ile, su bazlı boya kullanarak şablon tamamen boyanır.

Boyama işi bittiğinde şablon dikkatlice kaldırılır.Desen tekrar yapılacaksa ıslak desene dikkat edilerek şablon yeni yerine yerleştirilir.

Kullanılan objeye eğer istenirse çeşitli yollarla da resimler eklenebilir. Dekupaj tekniği ile yüzeye hazırlanmış resim tutkalla yapıştırılır ve sonrasında verniklenir.

Transfer tekniği ise, dekupajdan farklı olarak, ıslak bir bez yardımı ile yüzeydeki resmi beyaz bir fona aktarma işlemine verilen isimdir.

Mozaik kabartma tekniği ise, dekupaj tekniği ile sabitlenen resmin üzerine, boyutlu mozaik sıvısı eklenerek, boyutlu olması istenilen kenarlar belirginleştirilir.

Tüm bu işlemlerin sonunda kuruyan ve temizlenen eşya, dış etkilere karşı direnç sağlayabilmesi için verniklenmelidir. Bu vernikler çeşitli şekillerde ve formlarda olabilir.

Renkli, renksiz, mat, parlak, sıvı ve sprey olarak bulunabilen vernikler ahşap yüzeylerde bir tür koruyucu kalkan işlevi görmektedirler. Bazen vernikleme işleminde fırça, desenlerdeki boyaları karıştırabilir.

Böyle durumlarda, yüzey iyice kuruduktan sonra sıvı vernik ile 2 kat daha vernik çekilmelidir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 

ahşap boyama

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
JoKeRFoRuMa HoŞGeLDiNiZ :: Hobby Time [Hobi] :: Genel Hobiler -